Yhteistoimintaneuvottelut herättävät aina tunnemyrskyn työpaikalla. Niiden aloittaminen herättää välittömästi kuhinan niin käytävillä kuin Teams-linjoillakin – ja kaikki tämä tapahtuu epävirallisesti. Erityisen vaikea tilanne on silloin, kun kysymyksessä on irtisanomisiin johtavat neuvottelut.
On luonnollista, että epävarmuus herättää jokaisessa ihmisessä tunteita. Tunneaallokkoa ei kannata lakaista maton alle. Siitä hommasta tulee kupruja maton pintaan, ja niihin on helppo kompastella jälkeenpäin. Yt-prosessiin sisältyy paljon lainsäädännöllisiä sisällöllisiä ja menettelyllisiä vaatimuksia.
Organisaation johto, HR, esihenkilöt ja luottamusmiehet vievät prosessia läpi kovan paineen alla. Kiireessä pitäisi pystyä tekemään tarkkaan harkittuja valintoja ja päätöksiä. Pitäisi turvata myös elämää yt-prosessin jälkeen: Miten säilyttää henkilöstön luottamus ja hyvä tunnekokemus vaikeidenkin asioiden äärellä? Miten kohdata arvostavasti ja rakentavasti myös mahdolliset irtisanottavat henkilöt? Mitä olisi tehtävissä heidän hyvän tulevaisuuden rakentamisen eteen?
Yt-prosessit ovat kuormittava ja uuvuttava ajanjakso koko työyhteisölle. Mikäli lopputulemana on työntekijöiden vähentäminen, eivät stressireaktiot rajoitu pelkästään irtisanottuihin työntekijöihin. Työpaikkaan jääneidenkin osalta yt-prosessi vaikuttaa syvästi. Jatkuvuuden näkökulmasta olisi tärkeää tarjota tukea myös taloon jäävälle henkilöstölle.
Kaikkea tätä pohdittiin neljän lappilaisen yrittäjänaisen kesken elokuun illassa, kun annoimme ajatuksen virran juosta vapaana. Me kaikki olimme useaan otteeseen kokeneet yt-prosessin aallokot ja entiset tunnejäljet pääsivät pintaan. Siitä se ajatus sitten lähti.
Nyt meillä on tarjota asiakkaillemme ”Yt-prosessin avaimet käteen” -tuote! Juridiikka, muutoksen tuki ja muutosturva – viimeisen päälle ammattitaitoisesti, inhimillisesti ja asiakaslähtöisesti. Yhteistyössä on voimaa!