BLOGIT

Johtaja, johda reilusti – pidä pääsi ja mielesi selvillä vesillä!

20.01.2021 | Blogi

Johtaja on monella tapaa yksin työnsä äärellä. Oman tiimin kesken tiettyjä asioita ei voi jakaa ja oman esimiehen kanssa kalenterirealiteetti voi tulla vastaan. Johtajalta odotetaan hunajan valuttamista, mutta mistä hän itse saa oman hunajansa?

Työelämä on murroksessa – jälleen kerran. Nyt kuitenkin ehkä ennennäkemättömällä vauhdilla, kun rutiinityötä automatisoidaan ja työpaikoilla siirrytään yhä enemmän itseohjautuvaan suuntaan. Liiketoimintamallia ja työtehtäviä muotoillaan uudelleen.

Välttämätönkin muutos tarvitsee tavoitteellista ja tuloksellista johtamista. Kukaan ei kaipaa johtajaa, joka ei johda. Johtajalta kaivataan jämäkkyyttä, selkeyttä, vastuunkantoa – kaikkea tätä ihmistä arvostaen ja erilaisuutta kunnioittaen. Eli ollaan ihan perusasioiden äärellä.

Johtamiseen liittyvää opiskelua voi tehdä monin eri tavoin. Varsinainen johtamisen käytännön korkeakoulu tapahtuu kuitenkin vasta työn kautta. Kun kyse on ihmisten johtamisesta, eteen tulee aina ainutlaatuisia ja inhimillisiä ratkottavia kysymyksiä. Johtajan roolina on johtaa, puuttua epäkohtiin ja muuttaa tarvittaessa suuntaa. Tämä tarve johtajuudelle ei näytä katoavaan mihinkään muuttuvassa maailmassa.

Johtajan on osattava pitää päänsä selvänä isojen ja pienien asioiden osalta. Samoin linjan pitää olla selkeä, jotta muut kykenevät johdonmukaisesti tarttumaan uusiin suuntiin ja toimimaan johtajan kanssa tehokkaasti. Vaikeuksien kohdalla olisi hyvä olla yhtenäistä toimintakulttuuria selventäviä pelisääntöjä, ja samalla oikea määrä tilannekohtaista harkintaa.

Meistä moni valitsee työasioihin liittyen luottokuuntelijan puolisostaan, ystävästään tai luotettavasta kollegastaan. Näin olen tehnyt itsekin aikoinaan. Matkan varrella olen oppinut, että parasta on selventää omia ajatuksiaan keskustelemalla sellaisen henkilön kanssa, jolla on sekä riittävä etäisyys tapahtumien keskipisteeseen että omakohtaista ymmärrystä tapahtumien toimintaympäristöstä. Ammattitaitoinen, kokenut ja mieluusti vielä innostava työnohjaaja tai coach tarjoaa tällaiseen oivan mahdollisuuden. Oman johtajuustilanteen jakaminen toisen kanssa antaa itselle mielenkiintoista horisonttia, jonka avulla on helpompi suunnistaa ja ponnistaa eteenpäin!

Coaching | Esimies | Johtajuus | Johtaminen | Työhyvinvointi | Työnohjaus